Održana panel diskusija “Prava i zakonske obaveze privrednika u sektoru sigurnog poslovanja sa hranom”

Facebook
Twitter
Email

U Hotelu Tarčin Forest Resort & Spa MGallery Vilovac, održana je panel diskusiju pod nazivom “Prava i zakonske obaveze privrednika u sektoru sigurnog poslovanja sa hranom”. Na samom početku, prisutne je pozdravio direktor hotela Edin Bajramović te izrazio riječi dobrodošlice. Nakon njega, prisutnima se obratio Amar Ibrulj, generalni menadžer kompanije Ekonomic Advisor. Istakao je kako se radi o prvoj kancelariji o privrednom savjetovanju u BiH koja je kreirana sa ciljem pružanja savremenog poslovnog savjetovanja na domaćem tržištu i u uslovima globalnih tržišnih kretanja te koja pruža kvalitetne i provjerene informacije od kompetentnih lica.

“Cilj nam je upoznati privrednike sa aktuelnom zakonskom regulativom iz domena veterinarstva i sigurnog poslovanja sa hranom. Na panel diskusiji smo govorili o tome koja su zakonska prava privrednika prilikom inspekcijskog nadzora”, kazao je Ibrulj.

Glavni veterinarski inspektor Kantona Sarajevo Selmir Velić dao je kratak osvrt na zakonsku regulativu iz sektora veterinarstva.
“Na ovakvim skupovima susreću se inspektori i obveznici u primjeni zakona, odnosno privredni subjekti u konkretnom slučaju. Kroz ovakve susrete, privredni subjekti se detaljnije upoznavaju sa svojim zakonskim obavezama. Učesnici panela su imali priliku da pitaju za više detalja o određenim situacijama prilikom inspekcijskih nadzora posebno za stvari koje su im nejasne. Ovo je bila prilika da se razjasne određene nedoumice kako bi se ispunio naš zajednički cilj a to je siguran proizvod stavljen na tržište i zadovoljan kupac”, kazao je Velić.

Muamer Dervišević ispred Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, je napravio osvrt na temu registracija objekata i dobivanje veterinarskog kontrolnog broja.

Inspektor Izet Smajić kratko se osvrnuo na poslovanje shodno Zakonu o hrani u Bosni i Hercegovini.

Advokat i konsultant kompanije Ekonomic Advisor-a Amra Suljević, govorila je o pravu privrednika shodno Zakonu o inspekcijama u Kantonu Sarajevo.

“U toku svog izlaganja govorila sam o pravima privrednika tokom inspekcijskog nadzora u Kantonu Sarajevo. Ta prava ali i obaveze su taksativno definisane Zakonom. Svaki privrednik u cilju uspješnog poslovanja treba da se pridržava tih zakonskih regulativa, kako bi se izbjegle inspekcijske sankcije prilikom inspekcijskog nadzora. Učesnici panela su postavljali interesantna pitanja kao što su standardni problem prilikom inspekcijskog nadzora odnosno sloboda privrednika prilikom inspekcijskog nadzora te određene pritužbe na nemogućnost iskazivanja vlastitih mišljenja. Riječ je o činjenici nepoznavanja dovoljno zakonske regulative ili neprihvaćanje iste kao relevantne za poslovanje”, navela je za kraj Suljević.

IZVOR: pressmedia.ba / economicadvisor.ba