Inspektori u Sarajevu upoznali privrednike sa pripremom kriznog plana u pandemiji

Facebook
Twitter
Email

Druga panel diskusija na temu “Priprema i primjena kriznog plana pripravnosti i obavezne mjere u pandemiji COVID-19 inspekcijski nadzor” u organizaciji kompanije Economic Advisor održana je danas na Ilidži.

“Cilj skupa bio je ukazati privrednicima da svoje poslovanje usklade shodno pozitivnim zakonskim aktima i zaštite svoj kolektiv u pandemiji COVID-19. Pomoći ćemo kao pripremiti i provesti obavezne mjere u pandemiji. Primjenom naših savjeta poslodavci će izbjeći kaznene odredbe nadležnih inspektora”, kazao je generalni menadžer Economic Advisor-a mr. Amar Ibrulj.

Govornici na panel diskusiji bili su Amar Žilić, federalni sanitarni inspektor, Munevera Mušinović, kantonalna sanitarna inspektorica i inspektorica za hranu i Jasmina Hrnjica- Bajramović, kantonalna zdravstvena inspektorica po ovlaštenju sanitarna inspektorica.

Panelisti su govorili o temu usklađivanja poslovanja ugostiteljskih objekata i tržnih centara, preporukama za poslovne subjekte u kontekstu COVD-19 te usklađivanje poslovanja zdravstvenih objekata (apoteka, domova zdravlja, stomatoloških ordinacija itd.) vođenje i evidencija.

Zlatan Tešić, uposlenik kompanije Dezitox-sanitarci d.o.o. i zamjenik predsjednika Komore sanitarnih inžinjera FBiH kazao je kako mu je izuzetno drago što je skup bio posvećen predstavnicima realnog sektora kako koji su teško pogođeni krozom uzrokovanom pandeminom koronavirusa.

“Drago mi je da su se inspekcijski organi u tom slučaju inspekcijski organi se angažovali u predstavljanju svoje preventivne a nakon toga korektivne i represivne uloge te da su predstavnicima poslovnih subjekata predstavljene određene mjere sa kojima oni nisu bili upoznati ili su bili djelimično upoznati u borbi protiv pandemije koronavirusa”, kazao je Tešić.

Učesnica na skupu je bila i Eldina Smječanin, diplomirani sanitarni inžinjer koja je istakla kako je ova panel diskusija bila susret stručnjaka, sanitarnih inžinjera odnosno sanitarnih i zdravstvenih inspektora te predstavnika privrednog sektora.

“Pandemija je nešto što nas je zadesilo i na što nismo bili spremni. Potrebna je interaktivna saradnja između predstavnika ova dva sektora. Privrednim subjektima je potrebna pomoć u ovom smislu i jako je važno da im se pruži praktični primjer kroz obrazloženje svega onoga što se danas dešava. Vjerujem da zdravstveni profesionalci u ovom trenutku mogu pružiti privrednim subjektima maksimalnu pomoć i podršku. Izuzetno je važan holistički, interdisciplinarni pristup rješavanju ovakvih novonastalih situacija gdje svaka struka treba da ponudi svoj maksimum kako bi se ovaj problem riješio”, kazala je Smječanin.

IZVOR: klix.ba / economicadvisor.ba